Forsøgsordning for skolemad 2025

Hvordan kommer skolemadsforsøgsordningen til at se ud?

Rammerne er gode, og mulighederne er mange!

Børne- og Undervisningsministeriet har offentliggjort en pulje på 854 mio. kr. til afprøvning af skolemadsordninger. Forsøgsordningen giver mulighed for at skoler kan afprøve og udvikle konkrete metoder og organiseringer med frokostordninger i grundskolen. Og faktisk ser det lige nu ud til, at tilskuddet kan dække både etablering af køkken, gratis skolemad til eleverne, løn til køkkenpersonale OG det efterlader stadig penge til alt det sjove - det kan være læretimer, pædagogtimer, administration eller andet, som skolen selv beslutter. 

Forsøgsperioden er fra skoleåret 2025/2026 til og med første halvdel af skoleåret 2028/2029, og både folkeskoler og frie grundskoler har mulighed for at deltage i forsøget.

Hvilke skoler får skolemad?

Så er det officielt!!

191 skoler er nu udvalgt til at være med i det store, landsdækkende forsøg med skolemad. Det betyder, at både folkeskoler og frie grundskoler i de næste år skal være med til at finde ud af, hvordan skolemad kan fungere i praksis – helt konkret og ude i virkeligheden. Det er simpelthen så spændende, og vi glæder os helt vildt til at komme i gang! 

Lokal produktion eller ekstern leverandør af skolemad?

Hvis I er en af de heldige der har fået tildelt skolemad, har I også skulle vælge hvilken slags skolemad I kunne tænke jer

Da I søgte om at være en del af forsøgsordningen, var det muligt for jer at vælge om I ønskede at søge om midler til lokal produktion på jeres skole, eller om I ønskede at en ekstern leverandør leverer mad til jer. Som vi forstår det, ud fra den nuværende lovgivning, er lokal produktion kendetegnet ved egenproduktion i produktionskøkkener, hvorfor vi klassificeres som en ekstern leverandør. Det gør vi, bl.a. fordi vi leverer maden delvist forberedt til jer og at den sidste del af klargøringen skal laves lokalt hos jer. Så selvom man måske godt ville kunne kalde vores koncept for en form for hybrid løsning - så er det, for nu, den kategorisering som gælder.

Ønsker I at vi skal levere skolemad til jeres skole, eller vil I bare gerne høre lidt mere om hvilke muligheder jeres skole har? Så tag endelig fat i os!

Pizza
Lille dreng der spiser et æble

Forpligtelser ved deltagelse

Skolen skal leve op til de kriterier, der er beskrevet i vejledningen.

  • Der skal være opbakning fra skoleledelsen og bestyrelsen.
  • Skolen skal deltage i evalueringer og sikre, at nok elever deltager i undersøgelserne.
  • Tilskuddet skal bruges i overensstemmelse med retningslinjerne og kun i de år, hvor midlerne er bevilget. Ikke anvendte midler skal tilbagebetales.
  • Skolen skal aflægge en økonomisk afrapportering om, hvordan midlerne er brugt.
  • En vigtig del af forsøget er også, at skolemad ikke bare handler om maden, men også om fællesskab. Derfor er der lagt vægt på, at børnene spiser sammen med en voksen, og at de – hvor det giver mening – bliver inddraget i selve madlavningen. 

Klassetrin og organisering

Skolerne modtager tilskud til at afprøve skolemadsordningen i enten indskolingen, på mellemtrinnet eller i udskolingen. Ved tilmelding skulle skolerne angive, hvilke af de tre klassetrinsgrupper de ønskede at deltage med. Jo flere klassetrinsgrupper en skole valgte, desto større var sandsynligheden for udtrækning. 

Ved tilmelding skulle skolen også angive, om madordningen skal tilrettelægges med lokal produktion på skolen eller via en ekstern madleverandør. 

Følg med herinde for mere skolemadsinfo

Vi glæder os til at følge med og bidrage med vores viden og erfaring. Og selvfølgelig holder vi jer opdateret, når der er nyt! Indtil da, kan du læse mere dybdegående om aftalen her eller se det webinar som KL har afholdt omkring forsøgsordningen her