Vi har lavet skolemad før
Alle vil på månen! Vi har faktisk (på en måde) allerede været der - for mange år siden
Vores hjerter har altid banket for skolemad og børns madglæde - og faktisk begyndte vi allerede i 2004 at arbejde med skolemad gennem skoleboder. Konceptet udviklede vi i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Mejeriforeningen, Ballerup Kommune og Høje Taastrup Kommune. Målet var at give børnene bedre adgang til sunde fødevarer, styrke deres madglæde og øge deres viden om mad og madlavning.
Der er egentlig ikke noget der har ændret sig ift. vores holdninger - det er lige så vigtigt som det var den gang, at ungerne får god og sund mad.
På de skoler, vi samarbejdede med, etablerede vi skoleboder, hvor personale og elever fra 6. klasse sammen stod for driften. Vi rådgav i opbygning af køkkener, ansættelser og oplæring af personale – præcis som vi gør det i dag. Samtidig udviklede vi undervisningsmaterialer, der understøttede visionen for skoleboderne.
Elevernes engagement i skoleboderne var uvurderligt og det gav dem mulighed for at tage ansvar og viste, at succes også kan findes uden for det boglige. Vi så, hvordan nogle elever blomstrede op og fandt en ny energi, de måske ikke oplevede i klasseværelset.
Hvad kan vi tage med os af erfaringer?
Når vi kigger ind i et fremtidigt skolemadsprojekt, er der masser viden vi kan trække frem. Vi ser skolemad som en oplagt mulighed for at udforske, hvordan elever, ligesom dengang, kan inddrages. Kombinationen af samarbejde, ansvar og fællesskab er en vigtig del af vores vision – fordi skolemad ikke kun handler om, hvad der ender på tallerkenerne, men også om at styrke børnenes udvikling og trivsel gennem mad.
Da vi i sin tid startede med skolemad, var ambitionerne store, men markedsvilkårene svære. Projektet var dengang ikke statsstøttet, og vi var derfor afhængige af at finansiere det gennem salg. Vi lavede sunde og varierede måltider, som børnene kunne vælge imellem, men realiteterne i skoleboderne betød, at pølsehorn og pizzasnegle ofte var det foretrukne valg. Selvom vi elsker både pølsehorn og pizzasnegle, ser vi dem helst som en del af en varieret kost – ikke som hovedbestanddelen.
Det er vigtigt for os at være ærlige: tiden var ikke moden dengang – og pengene manglede.
Meget er sket siden da
Madkulturen og tankerne om sundhed var ganske enkelt ikke der, hvor de er i dag. Vi gjorde hvad vi kunne, inden for de rammer vi havde. Vi har sidenhen lært meget, og heldigvis har meget ændret sig.
I dag oplever vi en anden bevidsthed og nogle andre krav og ønsker til maden i skolerne. Der er større fokus på økologi, bæredygtighed og kvalitet – værdier, som vi vægter højt. Derudover er der nu mulighed for statsstøtte, hvilket sikrer, at et skolemadskoncept kan få det finansielle fundament, det behøver for at lykkes. Det er helt afgørende for os, at vi kan levere mad, der lever op til de forventninger og værdier vi har og som forældre og skoler med rette kan forvente af os.
Det handler nemlig ikke kun om, hvad der ender på tallerkenen, men om en samlet tilgang til mad og pædagogik. Vi vil ikke blot være leverandører af måltider – vi ønsker at bidrage til en sund madkultur og styrke børns oplevelse af madglæde og fællesskab. Det er den tilgang, vi tager med os ind i arbejdet med skolemad.
Spørgsmål?
Tøv endelig ikke med at ringe til os på 33 14 45 54 eller skriv os en mail