Skal I også have en frokostordning?

Fru Hansens Kælder har i 15 år hjulpet institutioner og kommuner med oprettelse af sunde frokostordninger

Vi er erfarne i at tilpasse frokostordninger til eksisterende køkkener, økonomiske rammer og specifikke madkrav. Uanset om det drejer sig om udbud, priser, køkkenindretning, timeberegninger, ansættelser eller information til pædagoger og forældre, er vi eksperter i at håndtere detaljerne, udfordringerne og spørgsmålene. Vi rådgiver i alle de beslutninger, der skal træffes allerede i forberedelsesfasen.

”Vi er blevet holdt i hånden hele vejen - fra afstemningerne blandt forældrene, til råd om køkkenindretning og ikke mindst oplæring af køkkenpersonalet. Det har været en kæmpe hjælp at kunne trække på Fru Hansens Kælder´s ekspertise. Vi har virkelig nydt godt af, at de har været i børnemads-gamet i mange år”

Lena er chefkonsulent i Frederikssund Kommune, og har opstartet 9 institutioner i samarbejde med Fru Hansens Kælder

Hver dag nyder over 15.000 børn, i over 250 institutioner, fordelt i 33 kommuner, vores sunde og lækre frokost. Vi har hjulpet dem alle i gang

BETALING

En frokostordning er forældrefinansieret, hvilket betyder, at der ud af den takst som forældrene betaler, skal afholdes udgifter til råvarer og løn til en køkkenansvarlig. Frokostordningen er omfattet af søskenderabat og fripladstilskud.
Hvis I har brug for en vurdering af jeres økonomiske ramme, hjælper vi meget gerne!

KØKKEN

Maden fra Fru Hansens Kælder kan tilberedes i stort set alle typer køkkener. Nogle køkkener skal muligvis have en mindre opgradering, og her hjælper vi gerne med gratis rådgivning.

Vores koncept forudsætter, at institutionen har et modtagerkøkken, hvor der kan tilberedes lettere mad (begrænset behandling). Noget af maden kommer færdigtilberedt og skal varmes, andet skal laves fra bunden.  Dog sikrer vi, at de produkter og råvarer, der indgår i vores menuer, kan laves i et modtagerkøkken, som er et godt almindeligt institutionskøkken med ovn/komfur, køl, frys og en opvaskemaskine. Kontakt os for at få tilsendt liste over nødvendige hårde hvidevarer.

Maden leveres to gange om ugen (mandag og torsdag) af lokal grossist, og det betyder, at der skal være plads til at varerne kan stilles på køl, frys og i skabe.

Inden der serveres mad for første gang, skal institutionens køkken registreres hos Fødevarestyrelsen og der skal udarbejdes et egenkontrolprogram.

mad

Vi har påtaget os det kulinariske ansvar og sikrer, at maden er velsmagende samtidig med at den følger de gældende anbefalinger for sund kost. Vores ernæringseksperter sikrer desuden, at der laves menuer for børn med særlige kosthensyn såsom allergier, vegetarer, halal mm. 

Fru Hansens Kælder har besluttet, at menuen skal indeholde minimum 90% økologi.

ANSÆTTELSER

Den enkelte institution ansætter en køkkenansvarlig, som følger de nemme opskrifter og serverer maden. Vi hjælper gerne med at beregne timetal til den køkkenansvarlige.

FORÆLDREINFORMATION

På forældresiden kan forældre finde oplysninger om mad, allergener, ingredienser og ernæringsberegninger samt detaljerede menuplaner og billeder.

OPSTART

Vi afholder grundige opstartskurser med deltagelse af ledere og køkkenpersonale for at sikre en god start. Og har man brug for at have nogle med på råd, så er den blot et opkald væk, hvor vores dygtige medarbejdere sidder klar til at hjælpe. 

OFTEST STILLEDE SPØRGSMÅL

Vores måltidskasse er fuld af sunde råvarer og har minimum 90% økologi på menuen. Maden er ernæringsrigtig, velsmagende og børnevenlig.

Menuerne veksler mellem dage med varme retter og dage med smør-selv mad med lunt tilbehør. Opskrifterne, der er udviklet af kokke og ernæringseksperter, er nemme at følge og resultatet bliver sund mad på børnenes tallerkener, som giver masser af energi til leg. 

Langt hen ad vejen er det den samme mad, der serveres i børnehave og vuggestue. Der kan være forskelle i tilberedningen, f.eks. dampes grove grøntsager, inden de serveres for de mindste. Der er mulighed for at bestille special-mad til babyer.

Det er vores mål, at så mange børn som muligt, skal kunne tage del i det fælles frokostmåltid. Hvis man ikke spiser kød, lider af allergi, spiser halal eller har andre særlige kosthensyn, kan man bestille alternative retter.
Forældre kan få adgang til alle informationer om maden på vores hjemmeside.

Der er stor fleksibilitet, og man har mulighed for at lave tur-madpakker, hvis en gruppe skal på udflugt.

Når Fru Hansens Kælder laver menuer, supplerer vi Fødevarestyrelsens anbefalede mængder med ekstra frugt og grønt, så alle bliver mætte.

Bestillingssystemet beregner automatisk den rette mængde mad til det antal børn, der skal bespises og vi leverer kun den mængde mad, institutionen har brug for. Sådan holdes madspildet nede.

Der bliver ansat en køkkenansvarlig i institutionen, som varetager de praktiske opgaver i forbindelse med frokostordningen. Når man arbejder pædagogisk med frokostordningen, er det de voksne på stuen, der bruger det fælles måltid som anledning til læring og udvikling omkring sprog, motorik og madmod.

Gennemtænkte menuplaner, nøjagtige ernæringsudregninger, nemme opskrifter, fotos af maden, et enkelt bestillingssystem og kompetent hjælp. Måltidskasserne leveres 1-2 gange om ugen. 

Institutionen ansætter selv den køkkenansvarlige. Forældrebetalingen dækker den køkkenansvarliges løn samt udgifterne til maden. Det er ikke nødvendigt at den ansatte har en køkkenfaglig baggrund, men man kommer rigtig langt med organisatorisk overblik, lyst til at være sammen med børn og godt humør. 

Vores tommelfingerregel er 4 minutter pr. barn/dag. Vi hjælper gerne med en mere nøjagtig timeberegning ud fra institutionens børnetal. 

Inden opstart afholder Fru Hansens Kælder et kursus for køkkenansvarlige og leder. Vi sikrer, I kommer godt fra start og er man i tvivl om noget, har vi dygtige folk klar på telefonen til at hjælpe.

Vi har taget højde for at maden skal kunne tilberedes i stort set alle slags køkkener. Vi tilbyder gratis køkkenrådgivning til de institutioner, der er i tvivl om hvilke løsninger, der skal til for at komme nemmest og bedst i gang med frokostordningen.